INSPIRATIE VAN HET MOMENT


Soto van pompoen en gember

NODIG

¼ butternut pompoen
Flink stuk gember
1 rode ui
½ courgette
Kokosvet
Soto pasta Yakso (Mannavita)
Kokosmelk
Pompoenpitten
Zonnebloempitten
Maanzaadjes
Avocado

HOE?

Snij de ui en de pompoen in kleine blokjes en stoof aan in kokosvet
Doe er de geraspte gember en de in blokjes gesneden courgette bij
Vervolgens 2 flinke koffielepels soto pasta toevoegen en stoof alles
gaar in een bodempje bouillon
Gooi een handvol pompoenpitten en zonnebloempitten in een
droge hete pan en laat poffen
Doe vervolgens samen met 1 eetlepel maanzaadjes bij de soto
en bevochtig met kokosmelk tot net onder.
Nog even laten sudderen en serveer met rijst en avocado.

Wil je graag maandelijks gezonde inspiratie in jouw keuken?

INSPIRATIE VAN HET MOMENT


Zoete yoghurt speltbroodjes met chocolade

NODIG

voor 4 kleine broodjes

200gr Griekse yoghurt

200gr wit speltmeel

5 gr bakpoeder

3,5 gr fijn zeezout

een zakje vanillesuiker

50 gram gehakte chocolade

Meng het meel onder de yoghurt en voeg bakpoeder toe
10 minuten kneden en terwijl zout en vanillesuiker toevoegen
Laat het deeg dan 20 minuten rusten

Druk plat en voeg chocolade toe
vervolgens 4 hoopjes deeg maken en opbollen 

(klop 1 eigeel los met een scheutje rijstmelk en borstel over de broodjes voor een glanzend effect)
Bak af gedurende 30 minuten in een oven van 180 graden tot de broodjes een kerntemperatuur hebben van 93 graden

INSPIRATIE IN/UIT DE BIOGEZOND VAN SEPTEMBER EN OKTOBER 2022


Bij “granola” denken de meesten onder ons nog aan ontbijt, maar granola is zoveel meer dan dat. Een goede en kwaliteitsvolle granola bevat een flinke hoeveelheid noten, granen en zaden en is daardoor gezond en veelzijdig inzetbaar. Daar zowel mijn dochter Liselot : www.onslot.be, als mijn vrouw Lin: www.gezonde-granola.be, beiden een bedrijfje hebben in artisanaal bereide, kwaliteitsvolle granola deel ik hier enkele gerechten die een inspiratie kunnen zijn om met granola aan de slag te gaan in jouw keuken.


Hieronder de recepten en voor meer informatie betreffende gezonde voeding en tal van ideeën kan je terecht in de nieuwe editie van Biogezond, te verkrijgen in jouw natuurvoedingswinkel.

GRANOLA ENERGIEREEP

NODIG           10 ontpitte medjoul dadels
                        60 gr chiazaadjes
                        150 gr chocolade granola

HOE?

Zet de chiazaadjes in een bodempje water, zo dat ze
net onder staan en laat enkele minuten weken tot het
een slijmerig papje wordt
Mix de dadels fijn in de keukenmachine en meng er
de chiazaadjes onder
Vervolgens de chocolade granola onder mengen

Druk het mengsel stevig aan in een schaal
of  bevochtig je handen en maak manueel bars
Laat enkele uren opstijven in de koelkast

YOGHURTIJS MET LIMONCELLO EN GRANOLA

NODIG         

500 gr Griekse yoghurt
50 gr acacia honing
200 ml room 40%
120 gr ahornsuiker
2,5 cl limoncello
50 gr citroengranola


HOE?

Klop de room met de ahornsuiker op tot hij bijna spuitbaar is
Meng de yoghurt met de honing en de limoncello
Roer er dan de room door en giet het mengsel in de ijsmachine
Laat draaien tot het ijs is opgesteven en voeg dan de granola toe en vries dadelijk in

BROWNIE GLUTENVRIJ MET AVOCADO

NODIG           100 gram zwarte chocolade
                        2 eieren
                        25 gr kokosbloesemsuiker
                       120 gr avocado vruchtvlees
                        50 gram granola naar keuze      

 




           

 


HOE?             Smelt de chocolade au bain-marie en laat even terug afkoelen
                       Klop 2 eiwitten stijf met de kokosbloesemsuiker
                       Mix het avocado vruchtvlees glad in de keukenmachine en meng er dan de eigelen, de gesmolten chocolade

                       en de granola onder
                       Spatel het opgeklopte eiwit er voorzichtig door en doe alles in een spuitzak met brede spuitmond
                       Vul de vormpjes voor ¾  en bak af op 180 graden gedurende een kwartiertje

 

BANAAN CAKE MET GRANOLA

NODIG           3 rijpe bananen
                        6 ontpitte medjoul dadels
                        3 eieren
                        125 gr amandelmeel
                        5 gr bakzout (natriumbicarbonaat)
                       100 gr granola naar keuze
                        Snufje zout

 

HOE?             Snij de bananen in stukjes en doe tezamen met de dadels en de eieren in de keukenmachine en mix glad
                       Meng er het amandelmeel, het bakzout en het snufje zout onder
                       Roer er dan de granola door en stort in een bakvorm met bakpapier
                       Bak gedurende 30 minuten op 180 graden, dan verder nog 20 minuten op 150 graden

GEKONFIJTE PEER

NODIG           2 kleine half-harde peren (type Doyenné )
                        Wilde bloemen honing
                        1 kaneelstok
                        1 steranijs
                        50 gr speculaas granola
                        Blaadjes chocolade munt           

 



HOE?       

Maak een stroop half honing-half water en leg daarin de

geschilde peren zo dat ze net onder staan
Voeg kaneelstok en steranijs toe en laat zachtjes garen
Als de peren gaar zijn, van het vuur halen en in de stroop laten afkoelen

Maal de speculaas granola grof zodat je een crumble bekomt
Snij 1 peer in partjes, de andere in zijn geheel serveren,

bestrooi met de granola crumble en garneer met chocolade munt

BASISRECEPT GRANOLA


Maak zelf jouw granola

NODIG           225 gr 'granen' - keuze naar smaak uit haver, tarwe, boekweit ...
                        95 gr zaden en pitten naar keuze
                       150 gr notenmengeling
                        30 gr kokosolie
                        30 gr (of meer naar smaak) honing of rijstsiroop of agave of ...      


HOE?             Breek of klop de noten tot de gewenste grootte
                       Meng alle droge ingrediënten in een bakschaal
                       Smelt de kokosolie met de zoetstof op een zacht vuur (niet laten koken)

                       Spatel het vloeibare mengsel onder de droge ingrediënten
                       Bak 20 tot 30 minuten op 160° afhankelijk van de oven - regelmatig omroeren

                       Laat afkoelen en experimenteer met bovenstaande recepten ;-) 

YOGHURTIJS - DESSERTBOWL


Yoghurtijs - recept dessertbowl Biogezond editie september 2022

Klop 200ml room op met 50gr ahornsuiker.

Meng er 700gr volle griekse yoghurt onder.

Zoet met 150gr acacia honing.

En laat ongeveer 40 minuten draaien in

jouw roomijsmachien.

Naar smaak bijvoegen 150gr chocoladebrokjes, 

wit of zwart, 25gr blauwe bessen crunch, ...


Smakelijk!

Dessertbowl

NODIG           Yoghurtijs (recept hierboven vermeld)
                        200 gr amandelmeel
                        3 eieren
                        3 rijpe bananen
                        150 gr ahornsuiker
                        2 tofu ijspralines (zie vorige editie)
                        200 gr rood fruit ( aalbes/framboos/aardbei,…)
                        Wilde bloemenhoning
                        50 gr cashewnoten
                        50 gr amandelmelk
                        25 gr witte chocolade
                        Vers fruit volgens het seizoen
                        Chocolademunt

HOE?              Laat de cashewnoten enkele uren weken in de amandelmelk,
                        mix ze fijn en meng er de gesmolten witte chocolade onder
                        Maak een cake van het amandelmeel, eieren, ahornsuiker en bananen                  
                        Verwarm het rood fruit tot het uiteenvalt (zoals confituur),
                        mix het glad en zoet het met een beetje honing
                        Snij het fruit in blokjes, partjes, schijven,… en schik het in een bowl
                        Garneer er de banaancake en de ijspralines bij
                        Schep er kleine bolletjes yoghurtijs op
                        Werk af met de coulis van rood fruit, lauwwarme cashewcreme
                        en enkele blaadjes chocolademunt

Wil je graag maandelijks gezonde inspiratie in jouw keuken?