Wil je graag maandelijks gezonde inspiratie in jouw keuken?

INSPIRATIE BIOGEZOND SEPTEMBER 2023

ZUIVEREN DOOR MIDDEL VAN GEZONDE VOEDING


Ontdek in de nieuwe BioGezond vijf gezonde zuiverende recepten!

Met het najaar voor de deur wordt het weer tijd om ons lichaam een grondige “onderhoudsbeurt” te geven. En wat is er dan beter dan een lever- en huidreinigingskuur om jezelf te verwennen? De Medical Medium kuur georganiseerd door De Gezondkok is daar het meest geschikt voor. Zuiveren door middel van gezonde voeding. Geen vetten, geen gluten, geen eiwitten, geen suikers,…
Als kennismaking in de BioGezond van september 5 gerechten die perfect passen in deze kuur.

Geen zin om zelf te koken? Cobreville43 en de gezondkok organiseren regelmatig zuiveringskuren volgens MM en de orthomoleculaire leer van Dr. Geert Verhelst. Stuur bij interesse een mailtje naar ludo@degezondkok.be voor meer info.

3 bataat  (ongeveer 750 gram) 20 à 25 minuten stomen tot buitenkant gaar is, midden mag nog wat hard zijn. Laat volledig afkoelen en de pel eraf halen.
Rasp grof en meng met:
10 gr havermeel
½ tl lookpoeder
1 tl uipoeder
1 tl oregano
¼ tl komijnpoeder

Rol er balletjes van, leg op een bakplaat met bakpapier en steek ongeveer 30 minuten in de oven op 200 graden.
Regelmatig omschudden zodat ze niet aanbranden.

Maak ondertussen een dipsaus van:
175 gr tomaatpuree (pure en zonder toevoegingen)
10 gr appelsap
1 tl citroensap
1 el ahornsiroop (puur en zonder toevoegingen)
½ el uipoeder
1 kl lookpoeder
½ tl gedroogde oregano
¼ tl cayennepoeder (naar eigen smaak)

FALAFEL VAN BATAAT

PORTOBELLO STOOFPOTJE

1 grote ui, grof gehakt aanstoven met eventueel beetje water
2 selder stengels, in stukjes van 1 cm bijvoegen en nog

even laten verder garen
335 gr portobello en
160 gr shii-take paddenstoelen, grof gesneden, bijvoegen, dan
3 teentjes look
2 takjes tijm
2 takjes rozemarijn
2 wortelen, in stukjes en
150 gr tomaat blokjes  bijvoegen. Vervolgens
750 gr geschilde en in blokjes gesneden aardappelen bijdoen en aanlengen met bouillon, gistvrij en suikervrij

en zachtjes laten sudderen tot de groenten gaar zijn.
Serveer met verse, gehakte peterselie.

ONTBIJTINSPIRATIE


Het geheim van de havermoutpap van De Gezondkok? 

Hou je mailbox in de gaten voor vijf inspirende ontbijtrecepten!

HAVERMOUTPAP

NODIG PER PERSOON        

60 gr havermout (indicatie)
360 gr rijstmelk van The Bridge (6x hvh haver)

HOE?             

Doe de haver in een pannetje

Voeg de rijstmelk toe

Laat minstens 20 minuten wellen 

op een heel zacht vuurtje zonder koken

Naar eigen wens eventueel nog rijstmelk toevoegen

tot jouw havermoutpap de gewenste dikte heeft.

Mag ik het geheim van jullie smeuïge havermoutpap?

Ha ha, die vraag krijgen we wel vaker.

Bij deze het eenvoudige recept van De Gezondkok!

Gluten in haver? - Waarom glutenvrij eten?

HAVER GLUTENVRIJ

Haver is van nature glutenvrij.

Sommige reageren op de avenine in haver.
'Glutenvrije haver' wil zeggen dat er garantie is dat er geen bestuiving is van glutenhoudende gewassen in de buurt. Wil je 100% glutenvrij? Dan koop je best glutenvrije haver.

Met de voetnoot dat de vermelding „glutenvrij” mag worden gebruikt als het glutengehalte van het verkochte levensmiddel maximaal 20mg/kg bedraagt...

WAAROM GLUTENVRIJ ETEN?

Gluten kunnen een oorzaak zijn van lekkende darm.

Bij een gezonde darm worden nuttige stoffen opgenomen en ongezonde stoffen verwijderd. Bij een lekkende darm worden er minder nuttige stoffen opgenomen en komen schadelijke stoffen doorheen de darmwand in het bloed.

Gluten kunnen de darmwand irriteren. 

Even heel kort uitgelegd maar de moeite om een tijdje te testen of glutenvrij eten jou een energieker gevoel geeft!

PS, ook schimmel, additieven, caseïne, glyfosaat ... hebben dit effect op de darmwand. 

Je in deze materie verdiepen, zonder het te eten ;-), kan je helpen bij klachten als brain fog, auto-immuunziekte, opgeblazen gevoel ...


SUSHI-SPINAZIEBURGER


Eénvoudig, lekker en handig om mee te nemen als lunch!

NODIG          

200 gr sushi rijst
80 gr bouillonpoeder
125 gr babyspinazie
50 gr cashewnoten
Gemberpoeder
Peper - zout
50 gr cashew fijn gemalen
Kokosolie

HOE?             

Was de rijst en kook hem dan in een dubbele hoeveelheid
water ( =400 cl ) met het bouillonpoeder tot alle water is opgenomen.
Laat nog even drogen op laag vuur
Kook de spinazie heel kort, afkoeln in ijskoud water en vervolgens laten uitlekken en uitwringen in doek zodat alle water weg is
Hak de spinazie vervolgens fijn en meng onder de rijst
Hak de cashewnoten fijn en meng ook onder de rijst
Kruid met gemberpoeder, peper en zout naar eigen smaak
Bevochtig je handen en maak burgertjes van het mengsel
Haal ze vervolgens door de fijngemalen cashew en
Laat ze nog enkele uren opstijven
Bak kort af in kokosolie
Hoeveelheid goed voor ongeveer 10 burgertjes van 55 gram

Wil je graag maandelijks gezonde inspiratie in jouw keuken?