3 bataat (ongeveer 750 gram) 20 à 25 minuten stomen tot buitenkant gaar is, midden mag nog wat hard zijn. Laat volledig afkoelen en de pel eraf halen.
Rasp grof en meng met:
10 gr havermeel
½ tl lookpoeder
1 tl uipoeder
1 tl oregano
¼ tl komijnpoeder
Rol er balletjes van, leg op een bakplaat met bakpapier en steek ongeveer 30 minuten in de oven op 200 graden.
Regelmatig omschudden zodat ze niet aanbranden.
Maak ondertussen een dipsaus van:
175 gr tomaatpuree (pure en zonder toevoegingen)
10 gr appelsap
1 tl citroensap
1 el ahornsiroop (puur en zonder toevoegingen)
½ el uipoeder
1 kl lookpoeder
½ tl gedroogde oregano
¼ tl cayennepoeder (naar eigen smaak)
1 grote ui, grof gehakt aanstoven met eventueel beetje water
2 selder stengels, in stukjes van 1 cm bijvoegen en nog
even laten verder garen
335 gr portobello en
160 gr shii-take paddenstoelen, grof gesneden, bijvoegen, dan
3 teentjes look
2 takjes tijm
2 takjes rozemarijn
2 wortelen, in stukjes en
150 gr tomaat blokjes bijvoegen. Vervolgens
750 gr geschilde en in blokjes gesneden aardappelen bijdoen en aanlengen met bouillon, gistvrij en suikervrij
en zachtjes laten sudderen tot de groenten gaar zijn.
Serveer met verse, gehakte peterselie.
NODIG PER PERSOON
60 gr havermout (indicatie)
360 gr rijstmelk van The Bridge (6x hvh haver)
HOE?
Doe de haver in een pannetje
Voeg de rijstmelk toe
Laat minstens 20 minuten wellen
op een heel zacht vuurtje zonder koken
Naar eigen wens eventueel nog rijstmelk toevoegen
tot jouw havermoutpap de gewenste dikte heeft.
Haver is van nature glutenvrij.
Sommige reageren op de avenine in haver.
'Glutenvrije haver' wil zeggen dat er garantie is dat er geen bestuiving is van glutenhoudende gewassen in de buurt. Wil je 100% glutenvrij? Dan koop je best glutenvrije haver.
Met de voetnoot dat de vermelding „glutenvrij” mag worden gebruikt als het glutengehalte van het verkochte levensmiddel maximaal 20mg/kg bedraagt...
Gluten kunnen een oorzaak zijn van lekkende darm.
Bij een gezonde darm worden nuttige stoffen opgenomen en ongezonde stoffen verwijderd. Bij een lekkende darm worden er minder nuttige stoffen opgenomen en komen schadelijke stoffen doorheen de darmwand in het bloed.
Gluten kunnen de darmwand irriteren.
Even heel kort uitgelegd maar de moeite om een tijdje te testen of glutenvrij eten jou een energieker gevoel geeft!
PS, ook schimmel, additieven, caseïne, glyfosaat ... hebben dit effect op de darmwand.
Je in deze materie verdiepen, zonder het te eten ;-), kan je helpen bij klachten als brain fog, auto-immuunziekte, opgeblazen gevoel ...
NODIG
200 gr sushi rijst
80 gr bouillonpoeder
125 gr babyspinazie
50 gr cashewnoten
Gemberpoeder
Peper - zout
50 gr cashew fijn gemalen
Kokosolie
HOE?
Was de rijst en kook hem dan in een dubbele hoeveelheid
water ( =400 cl ) met het bouillonpoeder tot alle water is opgenomen.
Laat nog even drogen op laag vuur
Kook de spinazie heel kort, afkoeln in ijskoud water en vervolgens laten uitlekken en uitwringen in doek zodat alle water weg is
Hak de spinazie vervolgens fijn en meng onder de rijst
Hak de cashewnoten fijn en meng ook onder de rijst
Kruid met gemberpoeder, peper en zout naar eigen smaak
Bevochtig je handen en maak burgertjes van het mengsel
Haal ze vervolgens door de fijngemalen cashew en
Laat ze nog enkele uren opstijven
Bak kort af in kokosolie
Hoeveelheid goed voor ongeveer 10 burgertjes van 55 gram
Copyright © Alle rechten voorbehouden