Wil je graag maandelijks gezonde inspiratie in jouw keuken?

INSPIRATIE IN/UIT DE BIOGEZOND VAN FEBRUARI 2023


Wok limoen citroengras kokos

NODIG VOOR 2 PERSONEN

15 gr kokosvet
2 ajuinen
2 pijpajuintjes
1 selderstengel
1 wortel
½ courgette
½ rode puntpaprika
8 champignons
80 gr zwarte rijstnoedels
400 ml kokosmelk
2 limoenblad
1 stengel citroengras
Koriander (of platte peterselie)

HOE?

Snij de uien in reepjes en de rest van de groenten, tot en met de champignons,  in kleine blokjes
Verhit het kokosvet en fruit de groenten kort aan op hoog vuur
Voeg de kokosmelk, limoenblad en het overlangs doorgesneden citroengras toe
Breek de rijstnoedels in 3 stukken en voeg ook toe
Laat alles even sudderen tot de noedels gaar zijn en dien op met koriander of vers gehakte platte peterselie

INSPIRATIE VAN HET MOMENT


Gember-Citroenkoekjes

NODIG

20-gr kokosolie en 40gr boter

50gr ahornsuiker

30gr agave 

50gr havermout

80gr speltbloem wit

8gr verse gember

7,5gr bakpoeder

15gr citroensap

5 druppels bio vanille extract

HOE?

Kokosolie smelten en mengen met de suiker en agave.

Beetje afkoelen.

Havermout bijvoegen en vervolgens gezeegde speltbloem.

Vervolgens de rest van de ingrediënten toevoegen en 

goed mengen.

10 minuten laten rusten, dan kleine hoopjes scheppen op

ingevette bakplaat of bakpapier.

8 minuten bakken op 200 graden voorverwarmd!

INSPIRATIE VAN HET MOMENT


Zoete yoghurt speltbroodjes met chocolade

NODIG

voor 4 kleine broodjes

200gr Griekse yoghurt

200gr wit speltmeel

5 gr bakpoeder

3,5 gr fijn zeezout

een zakje vanillesuiker

50 gram gehakte chocolade

Meng het meel onder de yoghurt en voeg bakpoeder toe
10 minuten kneden en terwijl zout en vanillesuiker toevoegen
Laat het deeg dan 20 minuten rusten

Druk plat en voeg chocolade toe
vervolgens 4 hoopjes deeg maken en opbollen 

(klop 1 eigeel los met een scheutje rijstmelk en borstel over de broodjes voor een glanzend effect)
Bak af gedurende 30 minuten in een oven van 180 graden tot de broodjes een kerntemperatuur hebben van 93 graden

INSPIRATIE IN/UIT DE BIOGEZOND VAN SEPTEMBER EN OKTOBER 2022


Bij “granola” denken de meesten onder ons nog aan ontbijt, maar granola is zoveel meer dan dat. Een goede en kwaliteitsvolle granola bevat een flinke hoeveelheid noten, granen en zaden en is daardoor gezond en veelzijdig inzetbaar. Daar zowel mijn dochter Liselot : www.onslot.be, als mijn vrouw Lin: www.gezonde-granola.be, beiden een bedrijfje hebben in artisanaal bereide, kwaliteitsvolle granola deel ik hier enkele gerechten die een inspiratie kunnen zijn om met granola aan de slag te gaan in jouw keuken.


Hieronder de recepten en voor meer informatie betreffende gezonde voeding en tal van ideeën kan je terecht in de nieuwe editie van Biogezond, te verkrijgen in jouw natuurvoedingswinkel.

GRANOLA ENERGIEREEP

NODIG           10 ontpitte medjoul dadels
                        60 gr chiazaadjes
                        150 gr chocolade granola

HOE?

Zet de chiazaadjes in een bodempje water, zo dat ze
net onder staan en laat enkele minuten weken tot het
een slijmerig papje wordt
Mix de dadels fijn in de keukenmachine en meng er
de chiazaadjes onder
Vervolgens de chocolade granola onder mengen

Druk het mengsel stevig aan in een schaal
of  bevochtig je handen en maak manueel bars
Laat enkele uren opstijven in de koelkast

BROWNIE GLUTENVRIJ MET AVOCADO

NODIG           100 gram zwarte chocolade
                        2 eieren
                        25 gr kokosbloesemsuiker
                       120 gr avocado vruchtvlees
                        50 gram granola naar keuze      

 




           

 


HOE?             Smelt de chocolade au bain-marie en laat even terug afkoelen
                       Klop 2 eiwitten stijf met de kokosbloesemsuiker
                       Mix het avocado vruchtvlees glad in de keukenmachine en meng er dan de eigelen, de gesmolten chocolade

                       en de granola onder
                       Spatel het opgeklopte eiwit er voorzichtig door en doe alles in een spuitzak met brede spuitmond
                       Vul de vormpjes voor ¾  en bak af op 180 graden gedurende een kwartiertje

 

BANAAN CAKE MET GRANOLA

NODIG           3 rijpe bananen
                        6 ontpitte medjoul dadels
                        3 eieren
                        125 gr amandelmeel
                        5 gr bakzout (natriumbicarbonaat)
                       100 gr granola naar keuze
                        Snufje zout

 

HOE?             Snij de bananen in stukjes en doe tezamen met de dadels en de eieren in de keukenmachine en mix glad
                       Meng er het amandelmeel, het bakzout en het snufje zout onder
                       Roer er dan de granola door en stort in een bakvorm met bakpapier
                       Bak gedurende 30 minuten op 180 graden, dan verder nog 20 minuten op 150 graden

YOGHURTIJS - DESSERTBOWL


Yoghurtijs - recept dessertbowl Biogezond editie september 2022

Klop 200ml room op met 50gr ahornsuiker.

Meng er 700gr volle griekse yoghurt onder.

Zoet met 150gr acacia honing.

En laat ongeveer 40 minuten draaien in

jouw roomijsmachien.

Naar smaak bijvoegen 150gr chocoladebrokjes, 

wit of zwart, 25gr blauwe bessen crunch, ...


Smakelijk!

Dessertbowl

NODIG           Yoghurtijs (recept hierboven vermeld)
                        200 gr amandelmeel
                        3 eieren
                        3 rijpe bananen
                        150 gr ahornsuiker
                        2 tofu ijspralines (zie vorige editie)
                        200 gr rood fruit ( aalbes/framboos/aardbei,…)
                        Wilde bloemenhoning
                        50 gr cashewnoten
                        50 gr amandelmelk
                        25 gr witte chocolade
                        Vers fruit volgens het seizoen
                        Chocolademunt

HOE?              Laat de cashewnoten enkele uren weken in de amandelmelk,
                        mix ze fijn en meng er de gesmolten witte chocolade onder
                        Maak een cake van het amandelmeel, eieren, ahornsuiker en bananen                  
                        Verwarm het rood fruit tot het uiteenvalt (zoals confituur),
                        mix het glad en zoet het met een beetje honing
                        Snij het fruit in blokjes, partjes, schijven,… en schik het in een bowl
                        Garneer er de banaancake en de ijspralines bij
                        Schep er kleine bolletjes yoghurtijs op
                        Werk af met de coulis van rood fruit, lauwwarme cashewcreme
                        en enkele blaadjes chocolademunt

Wil je graag maandelijks gezonde inspiratie in jouw keuken?