Wil je graag maandelijks gezonde inspiratie in jouw keuken?

INSPIRATIE BIOGEZOND


Ontdek in de nieuwe BioGezond telkens vijf gerechten!


De Gezondkok heeft nieuwe inspiratie aangeleverd voor de oktober editie van BioGezond.

Hierbij alvast in primeur!


Ben je fan van De Gezondkok, dan wil je misschien eens een privé culinair verblijf?

Of schakel De Gezondkok in voor jouw yogaretreat, bedrijfsevent of een verblijf met vrienden en familie.


Meer info en/of reservatie:
ludo@degezondkok.be voor meer info.

ENERGY BARS

Ideaal voor sporters. Energie en recuperatie.
Zet 35 gr. kokosolie op een laag vuurtje en doe er 100 gr. ahornboter in, zo dat deze langzaam kan smelten. Niet laten bakken!
200 gr. amandelstukjes in de blender fijn mixen en beetje bij beetje 200 gr. fijngesneden dadelpasta onder mixen.
Dan de kokosolie met de ahornboter toevoegen en uit de blender halen.
Meng er vervolgens 50 gr. gedroogde mango, 25 gr. rozijnen en

15 gr. cranberries onder en 40 gr. pecannoten, 30 gr. hennepzaadjes, 10 gr. chiazaadjes en 15 gr. cacaonibs.
Goed kneden en in een vorm duwen, afdekken met vetpapier en gedurende een nacht laten opstijven in de koelkast. Uithalen en in vormpjes snijden naar eigen voorkeur.

GIERST – BATAAT KROKETJES

Was en kook 125 gr. gierst en laat afkoelen.
Leg 250 gr. bataat, niet geschild, in een vuurvaste schotel. Een scheutje olijfolie erover, schuif in de oven en laat garen op 180 graden (ongeveer 25 minuten).
Afkoelen en pellen. Dan fijn mixen met 2 eidooiers. Kruiden met peper, zout, lookpoeder en gemberpoeder. Roer er dan 25 gr. lupinemeel,

25 gr. rode linzenmeel en 50 gr. havervlokken door tot een stevige massa.
Laat enkele uren opstijven  in de koelkast en rol dan kroketjes.
Haal door wat losgeklopt eiwit en paneermeel en bak af in kokosolie.

KICK STARTER

Aangepast recept uit de Medical Mediumkuur van De Gezondkok, ideaal als je even een snelle energieboost nodig hebt .
Steek 100 gr. wortelen, 200 gr geschilde bataat en 200 gr rode paprika door de sap machine. Als je paprika niet goed kan verteren, kan je hem eventueel schillen of vervangen door rode puntpaprika. De onverteerbaarheid van paprika zit hem altijd in de schil, en puntpaprika heeft een dunnere schil, maar ook minder vruchtvlees.  
Vervolgens nog 200 gr. ananas en een stukje geschilde gember (2 cm) door de sapmachine duwen en je kickstarter is klaar !

POLENTE FRIETJES

150 gr polenta mengen met 0,50 gr gemberpoeder, 1 gr lookpoeder, 0,2 gr chilipoeder, 0,5 gr zout, 2,5 gr bouillonpoeder en 1 gr gedroogde rozemarijn.
Breng 750 ml water aan de kook en roer er het polentamengsel door.
Giet er nog 15 gr olijfolie bij en 40 gr geraspte kaas. Haal van het vuur en laat nog 10 minuten wellen. Stort dan in een vorm en laat afkoelen in de koelkast.
Snij in frieten, paneer met bloem, eiwit en paneermeel en schik op een ovenschaal.
Sprenkel er wat olijfolie over en bak gedurende 30 minuten op 200 graden. Goed voor ongeveer 6 porties

ONTBIJTINSPIRATIE


Het geheim van de havermoutpap van De Gezondkok? 

Hou je mailbox in de gaten voor vijf inspirende ontbijtrecepten!

HAVERMOUTPAP

NODIG PER PERSOON        

60 gr havermout (indicatie)
360 gr rijstmelk van The Bridge (6x hvh haver)

HOE?             

Doe de haver in een pannetje

Voeg de rijstmelk toe

Laat minstens 20 minuten wellen 

op een heel zacht vuurtje zonder koken

Naar eigen wens eventueel nog rijstmelk toevoegen

tot jouw havermoutpap de gewenste dikte heeft.

Mag ik het geheim van jullie smeuïge havermoutpap?

Ha ha, die vraag krijgen we wel vaker.

Bij deze het eenvoudige recept van De Gezondkok!

Gluten in haver? - Waarom glutenvrij eten?

HAVER GLUTENVRIJ

Haver is van nature glutenvrij.

Sommige reageren op de avenine in haver.
'Glutenvrije haver' wil zeggen dat er garantie is dat er geen bestuiving is van glutenhoudende gewassen in de buurt. Wil je 100% glutenvrij? Dan koop je best glutenvrije haver.

Met de voetnoot dat de vermelding „glutenvrij” mag worden gebruikt als het glutengehalte van het verkochte levensmiddel maximaal 20mg/kg bedraagt...

WAAROM GLUTENVRIJ ETEN?

Gluten kunnen een oorzaak zijn van lekkende darm.

Bij een gezonde darm worden nuttige stoffen opgenomen en ongezonde stoffen verwijderd. Bij een lekkende darm worden er minder nuttige stoffen opgenomen en komen schadelijke stoffen doorheen de darmwand in het bloed.

Gluten kunnen de darmwand irriteren. 

Even heel kort uitgelegd maar de moeite om een tijdje te testen of glutenvrij eten jou een energieker gevoel geeft!

PS, ook schimmel, additieven, caseïne, glyfosaat ... hebben dit effect op de darmwand. 

Je in deze materie verdiepen, zonder het te eten ;-), kan je helpen bij klachten als brain fog, auto-immuunziekte, opgeblazen gevoel ...


Wil je graag maandelijks gezonde inspiratie in jouw keuken?