LUDO SLAETS

Een praktische handleiding naar een

gezonde keuken

GEZOND EN BIOLOGISCH KOKEN


Inhoud boek

Gezond en biologisch koken is meer dan een kookboek alleen.

Het is een handleiding voor mensen die met gezonde voeding aan de slag willen.

Op een duidelijk begrijpbare manier krijgt u uitleg over gezonde vetten,

gezonde suikers, gezond koken, zuur-base evenwicht, voedingscombinaties ...

aangevuld met lekkere eenvoudige gerechten.


Waar te verkrijgen

Via ludo@degezondkok.be


Nieuw boek in de maak - weldra meer informatie omtrent inhoud en pre-order

GEZOND KOKEN - POTTEN EN PANNEN


Naast uitleg over gezonde vetten, eiwitten, suikers en nog veel meer, vind je in het boek ook een woordje uitleg over gezonde potten pannen.

Hieronder alvast wat meer informatie hierover zodat je met een gerust hart kan koken!


Gezond koken is een bewuste keuze die verder gaat dan gezonde voedingsmiddelen, ook kookgerei en keukenuitrusting zijn van groot belang.
Zo is volgens de HACCP- norm alle hout verboden in professionele keukens. Houten snijplanken, lepels en werkbladen zijn immers moeilijk schoon te maken en virussen en bacteriën vinden er een goede voedingsbodem.
Belangrijk daarom is ook om uw kookgerei met zorg uit te kiezen.

Edelstaal (inox), aardewerk en glas zijn een uitstekende keuze. Veel kookpotten en braadpannen vervaardigd uit inox, bevatten echter nog steeds  het goedkope metaal aluminium. Aluminium tast de gezondheid aan. Pak een magneet en hou die tegen de pot of pan. Kleeft de magneet niet, dan bevat deze pot of pan bevat aluminium. Ook nikkel is in veel potten en pannen aanwezig. Nikkel werkt net als aluminium, een aantal beschavingsziekten in de hand. Gelukkig komt er bij verhitting doorgaans minder nikkel vrij dan aluminium.
Aluminium tast het zenuwstelsel aan en veroorzaakt ziekten als Alzheimer, Parkinson en dementie. Zuren tasten de wanden aan, etenswaren verkleuren snel en bereidingen branden veel makkelijker aan in aluminium potten en pannen. Aluminium is een zacht metaal dat bij verhitting loslaat en vermengd wordt met het voedsel. Niet aan te raden dus. Ook eet- en keukengerei in aluminium beter afvoeren naar het containerpark.
Smeedijzer daarentegen, bekleed met een keramische laag is ook best ok.

Pannen met een anti-kleeflaag, zonder het merk te noemen, verdienen een kritische blik.
Anti-kleeflagen komen makkelijk los en voor je het merkt heb je je pan half opgegeten.
Bovendien zit onder veel anti-kleeflagen het nog gevaarlijker aluminium, dat vrijkomt eens de beschermlaag krassen vertoont.
Deze beschermlaag is doorgaans gemaakt is van teflon, een soort plastic. Het smeltpunt van teflon ligt op 327 graden, maar het materiaal verandert al van structuur vanaf 150 graden.
Bij de productie van anti-aanbakpannen wordt de chemische stof PFOA gebruikt die uiterst giftig blijkt te zijn. Nog een reden om deze pannen voorgoed te bannen zijn de giftige stoffen die vrijkomen bij het verhitten. Tijdens de feestdagen wanneer er veel teflon gourmetstelletjes uit de kast gehaald worden, sterven meer kanaries en papegaaien. Deze zijn veel gevoeliger voor de giftige dampen dan de mens.

Voor wie op zoek is naar alternatieven, is een green pan misschien een oplossing.  Deze is bekleed met  thermolon, een nieuw soort anti-aanbaklaag. De pan is van gelijke kwaliteit als de teflon-pan, alleen ontbreekt het discutabele en milieuonvriendelijke perfluoroctaanzuur.
Thermolon smelt ook pas bij 450 graden, waardoor de pan minder snel beschadigd raakt dan de teflon-pan. De thermolon-pan is dus duurzaam in verschillende opzichten: de levensduur is langer, en hij is milieuvriendelijker geproduceerd. Dit alles echter nog onder voorbehoud van verdere studies over thermolon.

Intussen heb ik ook zelf alle green pannen van de hand gedaan en zweer ik enkel nog trouw aan pannen van rustvrij staal en gietijzer.